Boala Basedow Graves simptome si tratament

Boala Basedow Graves este o boală frecvent întâlnită și în România. Ea se caracterizează prin secreția în exces a hormonilor tiroidieni. Consecința acestui lucru este accelerarea multor procese metabolice, de care este răspunzătoare glanda tiroidă. În literatura de specialitate, mai este denumită și gușa exoftalmică.

Este una dintre bolile care afectează persoanele cu vârste cuprinse între 30-40 de ani. După vârsta de 40 de ani boala apare destul de rar.

Cauza acestei boli este autoimună. Practic, organismul produce singur anticorpi împotriva propriei glande tiroide. Deoarece ambii hormoni secretați de către glanda tiroidă sunt importanți pentru starea de sănătate încă de dinainte de vârsta de 1 an, tulburările în funcționarea acesteia vor genera perturbări în întregul organism.  

Care sunt semnele acestei boli?

Nul din cele mai importante semne care ar trebui sa ne pună pe gânduri și să mergem la medic urgent este reprezentat de mărirea globilor oculari – exoftalmie. De asemenea, inclusiv glanda tiroidă crește în volum și devine proeminentă.

Clinic, poate apare tahicardie, palpitații, hipertensiune arterială, diaree, scădere în greutate, stări de nervozitate și insomnii, de asemenea.

Tratament

Acesta poate fi medicamentos sau chirurgical. În ceea ce privește tratamentul medicamentos, acesta constă în medicamente care vor bloca sinteza hormonilor tiroidieni – antitiroidiene. Nu întotdeauna este un tratament eficient și în situația aceasta se poate recurge la îndepărtarea acesteia în mod chirurgical.

Atunci când poate fi realizată, excizia completa a glandei tiroide este un lucru foarte bun pentru starea de sănătate. Tratamentul medicamentos este unul care are multe reacții adverse destul de grave – scăderea celulelor albe din sânge și apariția infecțiilor.

Din ce în ce mai mulți medici preferă să recomande intervenția chirurgicală deoarece incidența de apariție a cancerului tiroidian în ultimii 10 este în continuă creștere. Este vorba despre cancerele care au apărut pe fondul bolii Basedow Graves, bineînțeles!

Articole Populare

Când trebuie schimbat uleiul de motor?

Pentru a funcționa bine, un motor are nevoie de ulei de foarte bună calitate, schimbat în timp util. Este un lucru valabil...

Sfaturi utile pentru persoanele care doresc să cumpere o mașină

Dacă sunteți în căutarea unui autoturism, primul lucru pe care trebuie să îl faceți, înainte de a face achiziția, este să analizați...

Începuturile curselor auto!

Pe data de 16 iulie 1878, doua vehicule cu aburi și-au confruntat puterile într-o cursă organizată între localitățile Green Bay și Madison....