În țările dezvoltate ale lumii, roboții sunt folosiți în domeniul medical de mai bine de 3 decenii. Inclusiv în contextul actualei pandemii, aceștia și-au dovedit din plin utilitatea. Este un lucru foarte îmbucurător faptul că, tehnologiile moderne au permis crearea unor roboți medicali performanți care au capacitatea de a ajuta personalul medical în situații extreme, luând în calcul pandemii devastatoare sau alte tipuri de dezastre naturale importante.
Oferim spre exemplu, sistemul chirurgical Davinci care a fost aprobat încă din anul 2000 de către instituțiile abilitate din America. Este vorba despre utilizarea acestuia în peste 6 milioane de operații realizate în întreaga lume.
Sistemul Davinci este manevrat prin intermediul unei console. Prezența medicului este obligatorie, acesta dictând practic mișcările robotului. S-a apelat la o astfel de procedură deoarece, robotul reușește să execute mișcări mult mai precise decât mâna omului.
Cum sunt folosiți roboții în lumea medicală?
În prezent, există mai multe tipuri de roboți medicali. Nu doar cei chirurgicali sunt foarte apreciați în lumea medicinei moderne. Deoarece infecțiile intra spitalicești reprezintă o adevărată amenințare, mai ales pentru pacienții din țările cu un nivel economic mai precar, oamenii de știință au încercat sa creeze roboți medicali eficienți care sunt capabili să dezinfecteze spitalele, mai ales. Metodele de dezinfectare se bazează pe razele ultraviolete și timpul de dezinfectare este mult mai redus, comparativ cu cel realizat cu ajutorul oamenilor.
Oricât de greu este pentru noi să credem, există și sunt folosiți în spitalele din țările foarte dezvoltate și roboți capabili să îngrijească pacienții imobilizați la pat pe perioade lungi, roboți care recoltează probe de sânge, roboți pentru livrat medicamente și mâncare, etc.