Importanța vitaminei C pentru organismul nostru

Deoarece suntem expuși zilnic la tot felul de factori nocivi din alimente, apă, stres, oboseală cronică, poluare, etc. avem nevoie de remedii eficiente care să ne ajute organismul să lupte cu aceste lucruri. Vitaminele joacă un rol foarte important în menținerea și recuperarea stării noastre de sănătate.

Când avem nevoie de vitamina C?

Puțină lume cunoaște toate efectele minunate pe care le exercită aceasta vitamină. Nu avem nevoie de ea doar atunci când suntem răciți, este foarte important să rețineți acest lucru. Este o vitamină vitală pentru absorbția mineralelor în corp, este foarte importantă pentru menținerea danturii în condiții bune,  determină producerea de colagen, are un foarte bun efecte antioxidant, etc.

Deoarece vitamina C nu se sintetizează în organism, avem nevoie de surse externe pentru a menține nivelul optim al acesteia în organism.

Lipsa vitaminei C din organism se numește scorbut. În secolul XVI, foarte mulți marinari sufereau de o astfel de boală. Cercetările medicale care s-au făcut ulterior au descoperit faptul că persoanele respective sufereau de o carență acută a acestei vitamine.

Semnele unui posibil deficit de vitamina C

Oamenii de știință susțin faptul că semnele deficitului de vitamină C apar în aproximativ o lună de zile de la scăderea nivelului său din organism. Primele simptome pot fi inflamarea gingiilor, stare generală proastă și instalarea oboselii accentuate. Mai pot apare dureri articulare, echimoze care se vindecă foarte greu, pierderea dinților, depresie, anemie feri privă, afecțiuni osoase la copii, etc.

Beneficiile unui consum adecvat de vitamina C

Cel mai important beneficiu este stimularea imunității corpului, prin stimularea producției de limfocite și fagocite. Fiind și un foarte bun antioxidant, va proteja cu eficiență organismul de acțiunea radicalilor liberi dăunători.

Mai contribuie la reglarea tensiunii arteriale, la apariția anemiei feriprive, etc.   

Articole Populare