Podul de la Cernavodă care îi poartă numele, a fost la acea dată, cel mai lung pod din Europa. Lucrările au început la sfârșitul anului 1890 și a fost construit la o înălțime de 30 de metri deasupra Dunării.
Pentru că era vorba despre o construcție foarte complexă, lucrările de construcție au durat 5 ani. Este vorba despre un pod cu o deschidere centrala de 190 metri. La acestea mai adăugăm încă 4 deschideri de 140 de metri și un viaduct cu 15 deschideri de 60 metri fiecare.
Înălțimea podului a fost special proiectată de către Anghel Saligny pentru a permite trecerea pe sub el a vaselor cu catarge înalte.
Putem spune cu mândrie că podul construit de Anghel Saligny a fost considerat cel mai frumos pod metalic din lume la acea dată, cel mai lung pod din Europa și al 3 lea ca lungime din lume.
Inaugurarea lui a avut loc în anul 1895. Un tren format din 15 locomotive a trecut peste pod. Viteza atinsă de acesta a fost de 60 km/oră. Apoi, un al doilea tren a trecut cu o viteza mai mare, de 80 km/oră.
Tronsonul Borcea a fost minat pe perioada Primului Război Mondial. A fost reconstruit în anul 1921 și apoi folosit până în anul 1987, data la care a fost construit unul nou. Măiestrie, tehnologie modernă pentru acele vremuri, performanțe românești cu care ne mândrim și astăzi. Mulți români au reușit cu succes să își înscrie lucrările în cartea marilor realizări ale lumii!